De weg naar de perfecte lasnaad

De weg naar de perfecte lasnaad

Lasschool.nl is sinds augustus officieel dealer van Orbitec lasmachines.

Orbitec is een toonaangevende leverancier van complete oplossingen voor de pre-fabricage, installatie en reparatie van buizensystemen, inclusief het scheiden, voorbereiden, zuiveren en bewaken van de inwendige druk tot orbitaal lassen. 

Wat is orbitaal lassen?

Orbitaal lassen is een lasproces waarbij pijpverbindingen worden gemaakt middels een geautomatiseerd TIG-lasproces. Orbitaal lassen is een gemechaniseerd lasproces. De las wordt gelegd door de machine en niet met de hand door een lasser. Wel dient de machine bediend en ingesteld te worden met de juiste gegevens over de te maken verbinding.

Het woord ‘orbitaal’ is afgeleid van het Latijnse ‘orbita’, dit betekend baan of pad. Dit doordat orbitaal lassen gebeurd in een rechte baan rondom een buis. Dit proces wordt gebruikt voor lasverbindingen die zeer nauwkeurig zijn en toch snel moeten worden gemaakt.

Bij orbitaal lassen onderhoud een wolfraamelektrode de lasboog. De wolfraamelektrode draait met de laskop om de buitenkant van de naad die dichtgelast moet worden.  Dit proces gebeurd zeer nauwkeurig door het gebruik van de specifieke parameters. Hierdoor wordt de las zeer recht gelegd en ontstaat er een uitstekende doorlas.

Wanneer zet ik een orbitaal lasmachine in?

Orbitaal lassen is een schoon, snel en nauwkeurig proces. Het is uitermate geschikt voor ronde buizen, leidingen en een groot aantal ronde objecten die daaraan verbonden kunnen worden zoals flenzen in bijvoorbeeld de voedingsmiddelenindustrie, farmachemie of petrochemie.

Ontdek meer over orbitaal lassen →